Винаги са ме интересували източните философии, макар обикновено да не съм се задълбочавал, защото ми е трудно да я разбера. От друга страна, не понасям духовните гурута, още по-малко пък модерното Ню Ейдж движение с мечтателската си, само позитивна, и (опти)мистична гледна точка, която едва ли не ще ни промени живота. Ами… не е толкова лесно, не е толкова безотговорно да постигнеш “Нирвана”.

Източните философии от друга страна не са толкова прости, и не те залъгват, че само с мислене ще стигнеш донякъде. Нужна е работа по себе си и реално духовно израстване. Тях обаче няма кой да предаде на нас, западните хора, свикнали да мислим по един начин, програмирани от цялото ни социологическо, културно и политическо положение. Съвсем друго е да се родиш до манастир в Азия, където капитализмът все още не е завладял всичко, и тотално различно е да се родиш в социалистическа България – предполагам ме разбирате.

Алън Уотс се опитва да направи моста – да помогне на западния човек да разбере за какво се говори в будизма и даоизма, като ни го обясни простичко, на език и с примери, с които ще го разберем. От известно време слушам негови лекции, и признавам – успява. Ако и на вас ви е интересно – едно едно кратичко клипче:

Философията на Алън Уотс
Rate this post

Google+ Comments