Казват, че ако те няма в мрежата,значи не съществуваш. Това схващане напоследък ръководи личния ни живот и очертава границите на търсенията ни и извън него. В професионалната сфера най-често правим проучванията си през екрана на монитора. Парадоксално, но факт. Ако не можем да открием някаква информация, то тя едва ли може да бъде открита някъде другаде изобщо.

Присъствието онлайн е наистина важно. За бизнес средите например корпоративният сайт е визитката, която ще представи стила, дейността и допринесе за имиджа.

Но също така може да ни даде информация за прилежността на работа. Обикновено не добре оформените сайтове с множество технически грешки и кратки описания на продуктите и услугите създават усещане за небрежност в работата на компанията като цяло. Мисля, че много добър пример тук са и административните сайтове на учебни или държавни заведения. Те са трудни за ориентиране с лабиринтоподобната си архитектура, точно както трудно ще се справиш и с бюрокрацията там. Като студент ми беше трудно да намеря онлайн програмата за семестъра. Трябваше да вляза от Менюто във Факултети -> Студенти -> Учебен отдел -> Дейности и чак тогава в Обучение. Пълен абсурд!

Но пък се сещам и за някои наистина добри примери. Особено в специфична материя, където доброто представяне буквално печели клиенти.

eos-siteБанковите сайтове и сайтовете на колекторските агенции са едни от представителните в това отношение. Типичен пример е този на колекторите ЕОС Матрикс. Определено прави много добро впечатление с балансирания обем информация за дейността, спецификата на сферата, услугите и историята си – нито прекалено дълго, защото кой ще го чете, нито прекалено лаконично, за да не изглежда претупано. По смяната на езика ще се ориентирате за вида на клиентите. Изчистеният дизайн по западен образец говори за прилагането на добри практики и у нас. А определено този бизнес има нужда от силна реклама. Освен това актуализацията в категорията новини показва активността, от която имат нуждата клиентите, за да се уверят, че компанията наистина работи.

При все, ЕОС Матрикс  заявяват присъствието си в мрежата много убедително. Мисля, че дори са образец, тъй като освен корпоративен сайтът дава много полезна информация като проучвания на пазара, статистики и други.

Важно предимство именно на такъв вид сайт е обвързаността с крайния потребител, а именно длъжникът, с неговото специфично мислене. Колкото по-разнообразна информация получи той, толкова по-сигурен в себе си и спокоен се чувства. Факт!

Компаниите трябва да заявят присъствието си в интернет!
Rate this post

Google+ Comments