Фейсбук първо не беше много популярно място за споделяне. След това изведнъж настана бум и всички социални реки се вляха в него. Когато аз имах страница там, още моите приятели от гимназията се ослушваха и един ден, постепенно- постепенно, започнаха да създават свои профили. Първо заявяваха плаха активност, но развивайки се и стената им растеше.

facebookТова е един от неписаните фейсбук закони, според мен: растеш и дневникът ти расте! Колкото по-възрастен ставаш, толкова повече приятели имаш. Тиийн поколението е типичният пример. Приятелствата и контактите се увеличават от гимназията към университета. Имаш повече поводи за излизане, повече снимки, повече за споделяне, фен си на различни мъдри, смешни, забавни, драматични и романтични страници, от които споделяш ли, споделяш и споделяш, за да привлечеш внимание, да заявиш присъствие, да бъдеш най-готиният от всички.  А колко удобно е да снимаш със смартфона си и храната, която похапваш, балкона, улицата, котката на прозореца, книгата, краката си, обути в джапанки на плажа и веднага да ги качиш в мрежата. А най-хубавото е, когато можеш да се отбелязваш къде си в реално време, какво правиш, да тагваш приятелите си т.н. и т.н. Следиш повече собствената си страница, отколкото общата стена.

След като станеш толкова зает, че едва ли  можеш да отделяш време за подобни постове, ставаш все по-пасивен и по-пасивен, и по-пасивен към ъпдейтване на личния си живот. Дневникът ти престава да расте, но за сметка на това започваш да следиш повече политически, обществени страници и други полезни източници. Когато влезеш във фейсбук освен постовете на старите си приятели, освен групата на випуска и страницата на фирмата, където работиш, вече те вълнуват страници за моторно масло, здравословни храни, натурално сокове, спортни стоки, лов и риболов и други. Влизаш в общността на татковците, харесваш рекламната страница с бебешките пюрета и каучуковите биберони, а след още някоя година и на туристическите агенции за евтини семейни почивки.

Странно, че всичко се случва във фейсбук. Бизнесът, социалната среда, политиката, личният живот. Една непрестанна прогресия, на която просто сменяш коловоза.

Така фейсбук се превърна в едно от най-печелившите места в мрежата изобщо. Множество искани и непоискани рекламни съобщения се опитват да привлекат вниманието ти. Все повече компании разчитат тъкмо на тази социална платформа, за да са близко до крайния потребител. И успяват, защото залагат на естественото ти желание да общуваш. А и на любопитството ти и жаждата за все по-нови, по-интересни и забавни неща.

Растем, расте и фейсбук дневникът ни!
Rate this post

Google+ Comments