Чували сме за хиляди хора, които в продължение на целия си живот са работили нещо, което никога не им е доставяло удоволствие. По-голямата част от времето си са прекарвали на работа, но никога не са я харесвали. Тя е била единствено средство за печелене на пари, с които да осигуряват на себе си и семейството си всичко от което имат нужда. Но това ги е направило ужасно нещастни.

Неслучайно има една максима, че човек трябва да се занимава с нещо, което обича и това ще означава, че няма да работи никога през живота си. Образно казано, разбира се. Но ако погледнем логично – в сега действащата трудова система хората са задължени да отделят на работата си поне по осем часа дневно. Осем часа, които трябва да сме на работното си място. Пътуването за и от работа, както и приготвянето за работа сутрин са също време, в което сме се посветили на задължението си да осигурим препитание на семействата си и себе си чрез труда си.

И може би бихме били много по-склонни да отделяме толкова време на работа, която ни доставя удоволствие. Тогава най-вероятно ще ? посветим и значително много повече време, но това е друга тема, граничеща с работохолизъм 🙂

Но всъщност, колкото и да не вярват повечето хора, е напълно възможно човек да смени професията си и да започне да се занимава с дейност, която му носи и пари и удовлетворение. Страхът обаче е голям. Вярно е, че навсякъде работодателите търсят опит в определената сфера и скачането от една на друга не се гледа с особено добро око. Но това е твърде закостенял начин на мислене, който през последните години започна да се пречупва. Бавно, но сигурно.

Живеем в свят където всеки почити има достъп до компютър или мобилно устройство. Интернет е навсякъде и работната ръка много лесно може да бъде осигурена и то от всеки край на света. Това, което работодателите не разбират е, че по никакъв начин не могат да заместят таланта и страстта към дадено нещо с опит. Ето защо не трябва хората да се страхуват да следват желанията си и таланта си. Той в един момент ще бъде оценен. Много по-добре отколкото ако цял живот работят професия, която ги прави нещастни.

Никога не е късно да смениш професията си
Rate this post

Google+ Comments