Чудно нещо е годишният календар. Чудни са ми празниците, които се намърдват в него. Кой да предположи, че има Ден за гушкане на котки, Ден на кафето или пък Ден на тортата. Определено последният много го уважавам! 😉

Кой не харесва от време на време да похапва нещо сладичко за десерт? Аз си падам по бисквитената торта. Ама как я приготвя  майка… Златна ръце има – и майсторлъка си знае и украсата й е един път.

Потапя бисквитите в топло мляко. После нарежда яйчен крем, после сладко от вишни – целите вишни, при това да има много! Понякога отиват по две-три бурканчета сладко. Накрая маже тортата с крем и нарежда плътно с орехи. Ама орехи да видиш! Не накълцани или натрошени. Цели половинки орехи и блокчета млечен шоколад, толкова много, че даже падат от парчето, когато го пренасяш до чинията. Майко, обичам те! Пак да ми направиш 😉 Не се прави, че не ми четеш блога!!!

biscuit cakeБисквитената торта, доколкото знам, си е нашенска рецепта. Може и да греша. Но за традицията с тортите съм сигурен, че не е българска.

Всъщност едни от първите торти са се приготвяли в Египет и Гърция. Плоски, натруфени с фурми, са се поднасяли на празници. Гръцките били тежки и традиционно се правили с мед и ядки. Римляните също са имали някакви торти, които обаче не били никакви торти, а по скоро приличали на днешните пайове или чийзкейкове и сладкиши с плънка.

Малко по-късно тортата започнала да се развива в съвременния вид. Знаете ли например, че в момента в САЩ от изключително значение е вида на тортата, докато нейната вътрешно, т.е блатове и крем, не са кой знае каква тема на разговор. Просто блат с ванилия или с какао и крем с някакви есенции, приготвен по стандартна рецепта. Мнението на мнозина българи в Америка се припокрива по въпроса – не са им сладки тамошните торти и това е.

Може би най-добрите сладкари са европейци, тъй като по всеобщо мнение от френските, австрийските и швейцарските десерти, по вкусни няма. А и ние българите сме дали доста ястия на света. Вземете бисквитената торта, например. Пък ако започнем да изброяваме и не сладки – лютеница, луканка, кисело мляко, капама и така нататъка…

Та, колеги, приятели и ти, майко!!! – да знаете, че направо си имате официален повод да идете на сладкарница ( а ти, майко, се чувствай поканена да ме „изненадаш“ с бисквитена торта).

За международен ден на тортата се сочат 2 дати. Първата е 27 януари, но тогава всъщност е националният празник на не коя да е, ами на шоколадовата тортата в САЩ. Другата дата е 20 юли. През 2011 година дори България е взела участие в тържествата през лятото, представяйки голямо изобилие от торти.

Така че – да си знаете – ядете торта с повод още 2 пъти в годината. 😉

Бисквитена торта и други торти
Rate this post

Google+ Comments