Много е нажежена обстановката у нас през последния месец.  Граждани протестират, правителства падат и пак на улицата продължава да е пълно с млади хора, които търсят по-добро бъдеще в собствената си държава, а не навън. Протестите срещу високите цени на тока запалиха една дълго очаквана искра у индивидуалистичното ни общество, където обикновено всеки се спасява сам както намери за добре и сякаш на никого досега не му пукаше какво се случва с общата собственост и данъци. Е, напоследък народът ни взе да става по-“европейски” и започна да разбира, че може да иска, че може да не позволява да му се замазват очите, и че исканията му са постижими.

Критична роля в създалата се ситуацията изиграха масмедиите. За никого не е тайна, че голяма част от тях са собственост на “обръчи от фирми” около партии и партийни личности, и реално работят за имиджа им. За щастие обаче, най-голямата и гледаната българска медия – бТВ, поне по мое мнение се постара много сериозно да отрази всичко обективно и да не позволи на лица от прехода, които народът вини, да компроментират протеста, както и на лумпените, които “съвсем случайно” бяха в центъра на събитията във всеки град и също се опитваха да свалят обществената подкрепа към протестиращите.

viktoriapВинаги съм харесвал новините на бТВ, защото за изчерпателни и обективни, но около протестите дори аз се учудих от качеството на извънредните им емисии. Те са предизвикателство за всяка телевизия, тъй като за минути трябва да бъдат мобилизирани много екипи на телевизията, да се подготвят водещите и започне излъчването. От бТВ се справиха неколкоктратно с тази задача добре – имаха екипи в почти всеки по-голям град, а в София бяха поне 4 – на различни горещи точки. В една от емисиите дори видях, че са наели хеликоптер като по американските телевизии, и предаваха на живо от него случващото се на Орлов мост.

Признавам на бТВ и това, че се постараха да разберат кои са реалните лица на протеста(всеки провокатор се представяше за такова), дадоха им трибуна, и отразиха точно исканията на гражданите.  Чест прави и на журналистите, че не се огънаха пред провокаторите, които с маски излизаха пред камерата и псуваха репортерите и телевизията.

Обърнах внимание на новините и извънредните емисии на другите две по-големи медии, но определено не могат да се сравняват с тези на бТВ. Последните рейтингови данни също показаха, че гледаемостта на новинарските емисии на телевизията около протеста е била най-висока, което е хубаво, защото показва, че зрителите са оценили работата на новинарските екипи и не са се повлияли от провокаторите.

Протестите и новините на БиТиВи
Rate this post

Google+ Comments