Стана време да захващам подготовката по математика за кандидат-студентските изпити,които ще за мен ще започнат другата година, от април до към края на юли. Набелязах си няколко университета из България, където смятам да кандидатствам – ТУ,Софийски Университет, ВИНС, ВТУ, ПУ, а специалностите са основно свързани с информатиката и електрониката.

По принцип съучениците ми кандидатстваха и влязоха в университет тази година, но аз реших да изчакам, за да се подготвя по-добре и да вляза специалност, която наистина ми харесва, а не просто тази, в която ме приеха. За щастие, родителите ми уважиха решението ми и ми го позволиха.

Та започнах вече да налягам по-сериозно над учебниците и да решавам задачи здравата. Само че, не го правя като повечето ми съученици, които започнаха да ходят на частни уроци и курсове, ами сам – самоподготвям се. Пазя си учебниците от миналите години и уча доколкото мога по тях, каквото не ми е ясно търся в интернет – има го обяснено в много случаи по-просто и по-ясно от начина, по който го е обяснявала учителката ми в гимназията. Отървах се от сборниците – вече не ми трябват. Един приятел ми каза за Кандидат.БГ – сайт за решаване на задачи, и започнах да решавам само от там, защото има много задачи от кандидат-студентски изпити по математика и то точно от университетите, където ще кандидатствам. Мисля, че като решавам точно тях ще придобия повече увереност, пък и усещане за това какво точно би се паднало по съответните университети и ще се подготвя по-добре за него.

Направил съм си график, според който трябва да минавам по 1-2 теми на седмица с упражненията, за да свърша на време, и засега го спазвам доста добре. Някои теми са лесни, други малко ме затрудняват, но като порешавам 20-30 задачи, обикновно всичко си идва на мястото. Хапвам доста орехи, за да помня по-добре, след бала тотално спрях да пия, а на дискотека си позволявам само веднъж на две седмици, защото сънят също е от изключителна важност, за да ми е свеж ума.

 

Изпитът по математика и как да се подготвим
Rate this post

Google+ Comments