Учебната година е към своя край, националното вътрешно оценяване за седмокласниците вече премина, оценките са изкарана и остана само да се подадат заявленията, за класиране и новите училища на децата ви ще бъдат факт. Всеки родител със сигурност много се вълнува за бъдещето развитие на детето си, за мястото в което ще влезе и средата, в която ще попадне.

Със сигурност това е много важна стъпка в развитието на всяко едно дете. Училището, учителите и съучениците с които ще прекара следващите пет години, ще играят основен фактор в развитието му, оформянето му като индивид и съзряването му. Това също би изиграло особена роля, когато дойде време за кандидат-студентските изпити и професионалното му оформяне.

Разбира се, когато човек избира какво висше образование да придобие, има много възможности за опити. Но изборът на гимназия е само един.

Съветите ми към всички родители, чийто деца сега предстои да направят един от най-важните си избори е на първо място – не се налагайте! Вие по-добре от всеки трябва да знаете, кои са силните и слабите страни на детето ви, а ако не можете да прецените безпристрастно, винаги можете да се допитате до учителите на детето си. Те ще ви кажат къде е добър и къде трябва да положи повече усилия, ако иска да се насочи натам. Ако искате детето ви да учи в определено училище (пример математическа гимназия), но математиката не е сред любимите му науки, не настоявайте. Гимназиалните години са период, в който детето, съзрявайки, трябва да намери себе си и да разбере с какво иска да се занимава през живота си.

Второто важно нещо е именно това, което споменах – наблюдавайте детето си, говорете с него, разберете какви са му интересите и намерете най-подходящата специалност и училище за него. Това е много важно, защото на едно такова място детето ви ще си общува с хора, които споделят неговите интереси. Ако е на място, където не може да се впише в средата, това ще бъде труден и неприятен период от съзряването му.

Трето, намерете най-доброто училище (с най-високия бал). Колкото по-трудно се влиза в едно средно училище, толкова по-високо е интелектуалното ниво на учениците в него, съответно и критериите на учителите, конкуренцията между учениците и прочие. Това неминуемо повишава още веднъж нивото на средата, в която ще попадне вашето дете.

Каквото и да изберете, където и да бъде прието вашето дете, не забравяйте да се съобразявате с неговите желания. Вие сте възрастният. Вие трябва да го насочите, но не бива да налагате мнението си и да го задължавате да прави нещо, което не иска. Все пак детето ви ще учи там и ще трябва да се справя със средата, не вие.

Как да изберете училище за вашето дете
Rate this post

Google+ Comments