ice_ball_close-upВсичко тече, всичко замръзва, всичко се променя. Днес дори ледчетата за напитки се ъпдейтват. Новата кръгла форма обаче не е просто плод на нечия фантазия. Положително едрите топки лед изглеждат много аристократично в уискито или рома, но идеята за тяхното създаване е съвсем друга – научна.

Всичко се свежда до познатата ни физиката. Простото явление топлоотдаване обяснява защо облата форма е за предпочитане пред квадратната. Първо, тежките квадратни ледчета потъват бързо на дъното на чашата. Бързо охлаждат течността като отдават от по-ниската си температура и бързо се топят. След известно време няма какво да поддържа питието студено и ще се наложи да се добави още лед. Кръглата форма обаче позволява на леда да не потъне, а да плува по повърхността. След като отдаде от ниската си температура от долната, потопена страна леда се завърта и започва да отдава от тази половина, която досега е била отгоре. Така се топи по-бавно, а питието остава студено за по-дълго.

На много места можете да намерите кръгли форми за лед. Те са обикновено пластамсови с по три или шест гнезда. Малко по-скъпи са от традиционните, но определено си заслужават. Освен това с красивия си вид е добър начин да впечатлите близки и приятели.

Кръгло, като лед
Rate this post

Google+ Comments