PolandWikipediaMonument-06e56Определено съм от хората, които ползват Уикипедия усилено. Даже съм си свалили приложението й на телефона ми, за да ми е още по-лесно. За колко изпити и домашни ми е помагала само ако знаете…

Преди няколко дни прочетох, че в Полша скулптор на име Кристоф Войчешофски щял да прави паметник като знак за благодарност към най-богатата и използвана онлайн енциклопедия на света. Малко е нестандартно, признавам, но определено приветствам идеята. Ако можех, аз самият отдавна да съм издигнал подобна статия, но единственото, което мога да правя на този етап, е да редактирам тук-там някоя грешка сред текстовете. Не се чувствам достатъчно готов, за да пиша цели статии, но се надявам и този ми малък принос да е от полза.

Така като гледам паметника на Уикипедия, определено има много символика в композицията му. Това, че хората държат и са издигнали земното кълбо (което всъщност е логото на сайта) е показател, че всички хора са отговорно за това Укипедия да стои високо и над всички. Напомнят ми малко за Атлас от древногръцката митология, който държи Земята на плещите си, но има и разлика. Атлас е прегърбен, а тези хора са изправени. Те са горди от това, което е в ръцете им.

Сигурен съм, че скулптурата ще се превърне в икона на полското градче Слубице и току виж  спомогне за подобряване на потока от туристи натам. Поздравявам Кристоф Войчешофски за творбата му.

 

Паметник на Уикипедия
Rate this post

Google+ Comments