Готови, пригответе се… СТАРТ! Надпреварата с държавните институции и тромавата администрация започна. Първото нещо, което трябва да направите, е добре да проучите в интернет какви документи са ви нужни. И понеже сайтовете на съответните институции са твърде объркани и в повечето случаи не работят, а ако работят прехвърлянето от една на друга, бавно зареждащи страници, напомня за преживяването в самата институция, то аз препоръчвам блогове и форуми. В тях изстрадалите хорица, сблъскали се с това травмиращо преживяване, споделят злочестия си опит и най-много да ви дадат някой полезен съвет или да ви дойде хрумка как да преминете през това изпитание по възможно най-щадящия за вас начин.

И ето ви и вас – с тефтер и старателно ровене по форумите, за да наберете цялата възможна и налична инфомация, която ви е нужна, предварително. Не за друго, а за да си спестите време в самия съкрален ден, когато ще отидете… там… в Мордор на социалните общества.

Подготвяте се добре. Много добре даже и това ви кара да се чувствате уверени в себе си, в познанията си и дори лекичко се заблуждавате, че може би хората твърде много драматизират ходенето по институции… Ах, вие наивни глупчовци! 😀 Почакайте и ще видите…

Знаете, че трябва да вземете декларации 7, 10 и 15, да попълните заявление за едно и молба за друго и да ги предадете на служител, който да финализира вашите мъки с въвеждане в „системата“ и подпечатване с кръгъл печат. До тук добре!

Ето го и денят – идва. Отивате в институцията, знаейки точно какво ви е необходимо и какво трябва да нарпавите. Но първото препятствие е пред вас – тикет системата 😀 Да ви се чуди човек как се оправяте със смартфони, таблети и компютри, а не можете да изберете услугата, за която сте отишли в конкретната институция. В резултат на това повече от пет минути стоите пред тикет машината и проучвате всички възможни опции… За това по форумите не пишеше нищо. Избирате най-подходящото според вас и взимате билета си. Изненада! Преди вас има само 12 души, а времето е обедно, което означава, че работят по-малко гишета. Нищо – вие сте подготвени и готови да вземете докуентите, да ги попълните набързо и да отлетите отново към работното си място.

Опашката се движи сравнително с добра скорост, което ви обнадеждава. Идва и вашият ред и когато влизате при служителката и обяснявате защо всъщност сте дошли… Изненада! Наредили сте се на грешната опашка. Проклетата тикет система!!!

Казвате си „Нищо – фал старт“. Вече знаете каква услуга да изберете и съответно къде да отидете. Правите го. Чакате. Взимате необходимите бланки. Попълвате ги. Носите ги на служителката…, а тя с най-отегчения си поглед и безстрастен тон казва:

  • Фотокопие на лична карта!

Нямате. Ами сега. Обяснява ви се, че трябва да излезете от сградата на институцията, да вървите около 50 метра вляво и ще видите няколко „копирни центъра“, където ще можете да снимате личната си карта. Очевидно е напълно логично в цялата институция да няма нито една копирна машина, която да работи в полза на гражданите.

Илизате от сградата. Вървите педесет метра вляво. Скупчване на много хора ви подсказва, че сте на правилното място. Чакате. Почивката ви отдавна е свършила. Ще бъде щастие, ако успеете да се върнете преди края на работния ден.

Снимате личната си карта. Връщате се. Искате да влезете, но раздразнени хора ви спират, защо да не почакате още малко – напълно е логично. Чакате. Влизате. Служителката набира данните ви в компютъра. Мислите си „Свърши се“…, но нещо става. Какво става? Суматоха. Служителките от гишетата започват да прескачат от компютър на компютър. Задавате въпрос, но никой не ви обръща внимание. Звънят се телефони. Какво става? Накрая служителката ви връща дакументите с изречението „Системата се срина – елате утре“.

За да визуализирам най-точно за какво говоря, вижте клипът по-долу. Струва си да се изгледа до края.

 

Състезание с бюрокрацията
Rate this post

Google+ Comments