Понеже сме в сезона на летните отпуски, реших че вместо, както всички правят, да пиша за мръсни плажове и мръсни води, е най-добре да засегна по-актуална тема, от която има някаква полза. Затова, дами и господа, турайте си цаките и се наведете към мониторате, защото ако сте тръгнали към морето, тази информация може да ви е важна.

Като цяло Черно море не е така богато на животинско и растително разнообразие, както е Средиземно. Това се дължи не толкова на солеността, както някои си мислят, която всъщност е на половината на тази на Средиземно море, например. Липсата на разнообразие на живи същества се дължи на две причини. Първата е отдалечеността на морето от Световния океан. Черно море дори съвсем тясно се свързва със Средиземно чрез Босфор и Дарданели. Втората, и основна причина, е наличието на сероводород в концентрация достатъчна, че от дълбочина 120 -150 метра до дъното вече да няма живот, освен анаеробни организми.

Единствените обитатели са покрай крайбрежията и на дълбочина до 100 метра. Това са попчета, миди, медузи, водорасли и опасният морски дракон (!!!).

Мнозина знаят, че той се крие в пясъка по дъното на крайбрежията, при това убождането му може да доведе до сериозни проблеми, ако не се вземат навременни мерки. Малката риба прилича на попче, но има няколко шипа по гърба си, които изстрелват невротоксична смес. При липса на лечение може да доведе до парализа и да проникне до костите.

У нас са регистрирани по-малко случаи на убождания/ ужилвания от морски дракон, но такива и не липсват. Най-честите оплаквания са от рибари, в чиито мрежи се хваща този калпазанин, и за да бъде отстранен, трябва да се пипне с ръка. По-рядко, но ги има, са случаите със наранени плажуващи.

Рибката със симпатичното име се подвизава както по южните, така и по северните брегове. Можете да не я срещнете, но има, макар и по-малка вероятност, да я, така че бъдете нащрек и гледайте в краката си къде стъпвате.

Внимание: морски дракон!
Rate this post

Google+ Comments