Ако има място в България, където има много паяци, то това е Поморие. Когато идете там на море, никога не оставяйте хавлията и банския си да съхнат през нощта на открит балкон, защото вероятността да ги намерите с няколко паяжини и паяче в гънките на плата е голямата. За една нощ? – ще възкликнете. Да, при това само за няколко часа от нощта, ако трябва да сме съвсем точни.

Спокойно, това “явление” няма нищо общо с “Досиетата Х” и не очаквайте паяци с размерите на топчета за пинк-понк. Поне не всичките 😀  Шегувам се. Но, да, има и някои по-едри представители на вида си, но като цяло това не бива да ни изненадва.

Причината за това безумно изглеждащо, но съвсем реално обитание на множество паяци в този регион е голямото люпило на множество насекоми. Има много комари, различни мушици и флеботомуси, наречени още папатаци. И докато се чудите защо е така, ще ви напомня, че в този регион има много езера. И най-голямото, точно зад Гранд Хотел Поморие, е Поморийското езеро.  Това е и разковничето на цялото “богатство” на насекоми и паякообразни, което можете да срещнете там. Природата е измислила как да има равновесие, затова ако си мислите, че паяците ви ужасяват, само си представете какво щяхте да правите без тях, борейки се с комарите и папатаците. Мрежи на прозорците и таблетки Raid помагат при комари, но папатаците са особено бързи и най-изпитаният им враг е прахосмукачката.

И така… ако сте се запътили към Поморие тази година, смятайте се за предопредени и преосмислете отношението си към паяците. В този случай те са ваши приятели. А вие просто се наслаждавайте на почивката си без да им обръщате внимание като помните добре, че те се страхуват повече от вас, отколкото вие от тях.

Pomorie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Google+ Comments