Ако има място в България, където има много паяци, то това е Поморие. Когато идете там на море, никога не оставяйте хавлията и банския си да съхнат през нощта на открит балкон, защото вероятността да ги намерите с няколко паяжини и паяче в гънките на плата е голямата. За една нощ? – ще възкликнете. Да, при това само за няколко часа от нощта, ако трябва да сме съвсем точни.

Спокойно, това “явление” няма нищо общо с “Досиетата Х” и не очаквайте паяци с размерите на топчета за пинк-понк. Поне не всичките 😀  Шегувам се. Но, да, има и някои по-едри представители на вида си, но като цяло това не бива да ни изненадва.

Причината за това безумно изглеждащо, но съвсем реално обитание на множество паяци в този регион е голямото люпило на множество насекоми. Има много комари, различни мушици и флеботомуси, наречени още папатаци. И докато се чудите защо е така, ще ви напомня, че в този регион има много езера. И най-голямото, точно зад Гранд Хотел Поморие, е Поморийското езеро.  Това е и разковничето на цялото “богатство” на насекоми и паякообразни, което можете да срещнете там. Природата е измислила как да има равновесие, затова ако си мислите, че паяците ви ужасяват, само си представете какво щяхте да правите без тях, борейки се с комарите и папатаците. Мрежи на прозорците и таблетки Raid помагат при комари, но папатаците са особено бързи и най-изпитаният им враг е прахосмукачката.

И така… ако сте се запътили към Поморие тази година, смятайте се за предопредени и преосмислете отношението си към паяците. В този случай те са ваши приятели. А вие просто се наслаждавайте на почивката си без да им обръщате внимание като помните добре, че те се страхуват повече от вас, отколкото вие от тях.

Pomorie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За паяците на Поморие
Rate this post

Google+ Comments