Аз съм млад човек в началото на 20-те си години. Както биха казали по-възрастните: целият живот е пред мен. Тепърва ми предстои да се реализирам професионално т.е. да работя нещо по-сериозно от сезонна и ниско квалифицирана дейност. Аз съм човек с амбиции. Имам предначертан план в главата си, който следвам неотклонно, съсредоточено, старателно и се надявам някой ден да го осъществя. Може би именно това е най-хубавото на възрастта, в която съм сега. Имам толкова много възможности, толкова широко поле за изява, толкова пътища, по които мога да поема. Запознавам се с хора, забавлявам се, обогатявам се.

Каквото и да предоставя живота на мен или на вас обаче имам една теза, която винаги ще защитавам. Всяка възраст има своите предимства и недостатъци. Няма перфектен житейски момент, няма и най-лош. Всичко е въпрос на перспектива и виждания. Ето ви няколко примера…

url

Аз може и да съм млад и енергичен, да ми предстоят редица важни неща, но същевременно всеки ден ми е несигурен, все още търся себе си. При мен има твърде много въпросителни. Докато успея да си подредя приоритетите, току виж съм стигнал 30-те. И именно в това смятам, че е най-голямото достойнство на тази възраст. На 30 вече си зрял и отговорен човек, угаждаш си повече, защото си по-добре финансово осигурен. Може би имаш семейство, а може би нямаш. Няма значение, защото сам за себе си си избрал как искаш да живееш и какво те прави щастлив.

Когато след време влезеш в категорията за “средна възраст”, какво толкова? Нищо. Малко си остарял, но пък децата ти вече са пораснали и могат да се грижат за себе си. Изведнъж ти се отваря повече свободно време, което да оползотворяваш за собствени нужди и изгоди.

Единствено се надявам, че някой слънчев ден, когато настъпи време за моята пенсия, ще имам възможност да си поживея свободно и щастливо. Това ще са годините, в които ще изчета всички книги, които не съм успял до тогава. Ще направя равносметка за постигнатото и ще се радвам на семейството, което съм създал, и което вече има собствено семейство.

Виждате ли? Винаги има нещо положително, което да открием. Просто са ни нужни очи, за да го видим.

Google+ Comments