Аз съм млад човек в началото на 20-те си години. Както биха казали по-възрастните: целият живот е пред мен. Тепърва ми предстои да се реализирам професионално т.е. да работя нещо по-сериозно от сезонна и ниско квалифицирана дейност. Аз съм човек с амбиции. Имам предначертан план в главата си, който следвам неотклонно, съсредоточено, старателно и се надявам някой ден да го осъществя. Може би именно това е най-хубавото на възрастта, в която съм сега. Имам толкова много възможности, толкова широко поле за изява, толкова пътища, по които мога да поема. Запознавам се с хора, забавлявам се, обогатявам се.

Каквото и да предоставя живота на мен или на вас обаче имам една теза, която винаги ще защитавам. Всяка възраст има своите предимства и недостатъци. Няма перфектен житейски момент, няма и най-лош. Всичко е въпрос на перспектива и виждания. Ето ви няколко примера…

url

Аз може и да съм млад и енергичен, да ми предстоят редица важни неща, но същевременно всеки ден ми е несигурен, все още търся себе си. При мен има твърде много въпросителни. Докато успея да си подредя приоритетите, току виж съм стигнал 30-те. И именно в това смятам, че е най-голямото достойнство на тази възраст. На 30 вече си зрял и отговорен човек, угаждаш си повече, защото си по-добре финансово осигурен. Може би имаш семейство, а може би нямаш. Няма значение, защото сам за себе си си избрал как искаш да живееш и какво те прави щастлив.

Когато след време влезеш в категорията за “средна възраст”, какво толкова? Нищо. Малко си остарял, но пък децата ти вече са пораснали и могат да се грижат за себе си. Изведнъж ти се отваря повече свободно време, което да оползотворяваш за собствени нужди и изгоди.

Единствено се надявам, че някой слънчев ден, когато настъпи време за моята пенсия, ще имам възможност да си поживея свободно и щастливо. Това ще са годините, в които ще изчета всички книги, които не съм успял до тогава. Ще направя равносметка за постигнатото и ще се радвам на семейството, което съм създал, и което вече има собствено семейство.

Виждате ли? Винаги има нещо положително, което да открием. Просто са ни нужни очи, за да го видим.

Всяка възраст има своето предимства
Rate this post

Google+ Comments