helloweenНаближава един от най-големите католически празници. Подчертавам думата “католически”.  Нощта между 31 октомври и 1 ноември е истинско преживяване, свързано с много забавление за народите в Западния свят. Всички сте запознати с традициите на Хелоуин, така че е излишно да ги споменавам.

Бонбони или пакост?

Този рефрен се пренася от къща на къща и всяко семейство раздава лакомства на дегизираните деца. Но по-зрелите хора също се маскират, създават си много настроение. Маскарадът е много разпространен начин на отбелязване на празник. В слагането на маската се крие символика, но има и дълбок психологически смисъл. Ето защо, още от прастари времена закриването на лицето се е смятало за много специален ритуал, чрез който се осъществява връзка на спиритуално ниво.

Всеки би искал да бъде друг. Децата живеят със своите герои, а възрастните също се възприемат като определен образ, или по-скоро типаж. Бонбоните и украсата са сладкият елемент, който подсказва, че става въпрос за тържество. А на различните безобидни пакости не трябва да се сърдим, а да ги приемаме като част от вечерната игра в нощта, когато всичко е позволено.

Хелоуин в България

Приемствеността на красиви празници, свързани с някакво забавление – какъвто е и случаят със свети Валентин, всъщност не вреди на никого. Тук никой не приема празника като религиозен, а по-скоро като Международен ден на любовта (Денят на влюбените) и Международен ден да се гони злото (Хелоуин). Но някои с право не ги харесват, тъй като в същината си те са чуждоземски.

А сега да погледнем от друг ъгъл: Ако се взрем по-внимателно в Хелоуин ще видим, че въпреки забавлението от маскарада, естеството на празника изисква да се маскираме в страшни същества, за да плашим. И това е дразнещият елемент. Нали ние в България си имаме кукерство и кукери. Те обаче не придобиват толкова голяма популярност, поради настъпването на западната култура, която показва филми и издава книги с вещици, вампири и зомбита и ни изтъква колко гот е да сме им фенове. Да не говорим за готик стила, който все повече навлиза сред младите. За това да се празнува Хелоуин е своеобразно предателство, точно поради причина, че по този начин – възприемане на модерното, се забравя родното и традиционното. Но пък на кого да се сърдим за това, че тези страни знаят как да си правят ПР, докато ние не популяризираме нашите културни ценности. Не е тяхна вината, че масово младите харесват и чуват за западното, отколкото харесват и се забавляват на родното. Тогава да се сърдим ли на нашите младежи, че харесват празника?

Има обаче една причина, поради която не е много добре да се празнува Хелоуин. Това са сладкишите. 😉 Прекаляването с тях не води до нищо добро. Затова по-добре си стоите у дома. Ходете да гледате кукери и на 1-ви ноември си спомняйте народните будители 🙂

Лека вечер, приятели!

Защо ДА и защо да НЕ празнуваме Хелоуин?
Rate this post

Google+ Comments