Мнозина НЕ искат или НЕ вярват, че точно това ще им се случи на тях. А може би си мислят, че ЩЕ им се разминат глобите и санкциите, ако предизвикат пътно транспортно произшествие.

car on roadПо вина на телевизията станахме свидетели на много катастрофи през последните няколко седмици. Камерите ловят престъпления на пътя подобно на радари. А ние възмутени цъкаме с език. Сигурен съм, че катастрофи винаги са ставали, но напоследък това, което и медиите (с които рядко съм съгласен, но сега е така), а и блогърите, и всички хора в социалната мрежа, които шерват постоянно публикации за това, се опитват да кажат е просто ВНИМАВАЙТЕ.

Точно защото се говори къде и по какви причини постоянно се случват катастрофи, бихме си помислили, че шофьори са си взели поука. Уви – не!

Една голяма част от катастрофите стават по невнимание. При това положение бих казал, че ако не си добър шофьор или пък си млад водач зад волана, просто не излизай на магистрала, докато не се почувстваш напълно готов за това. Ако пък много ти се налага да пътуваш – карай с повишено внимание, не изпреварвай и нека си плътно в дясната лента, за да не пречиш на бързодвижещите се автомобили.

Понякога обаче не младите, а именно шофьорите с повече опит стават причината за сблъсък. При тях има самонадеяност. Затова си позволяват да се движат бързо, да правят рискови маневри, просто защото вярват, че ще се справят при всеки случай много добре. Може би винаги са се справяли, но белята става само веднъж.

Друга голяма част от случаите са предизвикани от шофьори под влияние на случки, събития или вещества. Не случайно казват – не сядай ядосан зад волана, когато си уморен – слез и си почини, ако имаш главоболие -отбий отстрани, не карай пил или използвал наркотици.  Добрата новина е, че вече има хора, които спазват това. Има дори фирми, които предлагат шофьор, който да закара и теб, и колата ти до дома, когато си се почерпил. И все пак остават и такива, които решават, че точно когато не се чувстват най-добре, всъщност тогава са най-силни и пробват да влязат в ролята на Вин Дизел

Има случаи на инциденти, които са чиста случайност. Такива, които просто се случват – неочаквано заледен път, мокър остър завой, секунда невнимание, защото нещо се случва отстрани на пътя, техническа неизправност на автомобила, дупка на пътя… За жалост не всички катастрофи могат да се предотвратят.

Хора, когато нещата зависят от вас, старайте се да пазите себе си и околните на пътя. На всеки всичко може да се случи, затова не бъдете самонадеяни и карайте възможно най-внимателно, като мислите за хората, които ви обичат и хората, които обичат отсрещния водач.

Този пост не е провокиран от никое конкретно събитие, излъчено по телевизията. Това е размисъл сред редицата репортажи и публикувани статии през последните месеци за различни пътни произшествия. Вярвам, че един ден и колите ще станат по-сигурни, и шофьорите ще станат по-дисциплинирани и отговорни, но и пътищата ни ще станат по-добри, а сервизите по-читави.

Пазете се на пътя!
Rate this post

Google+ Comments