Наскоро четох статия на един блогър, който е засегнал много хубава тема – болестите, от които се срамуваме и за които често предприемаме самолечение. Той е писал за хемороидите и добри слова за д-р Антон Тодоров от медицински център “Фама”.

Самият аз съм от мъжете, които смятат, че има теми табу и които започват да мънкат, когато се doctor-cartoonзаговори за такива неща като заболявания в областта на седалището. Винаги съм имал проблеми с редовното ходене до тоалетна. В последствие разбрах, че това е една от предпоставките за състоянието, което имах. Преди няколко седмици изпитах първия дискомфорт и като повечето хора започнах да търся полезна информация за лечение в мрежата. Силно обезпокоен за моите 21 години да разкрия какво ме тревожи, започнах да се мажа с каквото бях прочел. Вместо да изпитам подобрение, дразненето стана притеснително и прерасна в болка и парене дори няколко часа след като съм бил до тоалетната. Започнах да се храня по-малко, за да избягвам ходенето по нужда. В блога на колегата, за когото ви споменах, обаче разбрах не само при кого да отида, но и че истинската проява на мъжество е да си признаеш болежката, отколкото да се правиш на герой и търпеливо да чакаш да ти мине. Нещо, което в повечето случай нямаше да стане при мен.

Потърсих въпросния д-р Тодоров. Имах анална фисура – това е малка раничка в края на правото черво, която може да се развие и като хронична язвичка, доколкото ми стана ясно от неговите обяснения. Останах много доволен от резултата. Не само от гледна точка внимателността при прегледа, но и от лечението – още първите няколко дни почувствах облекчение от медикамента и започнах да следвам хранителен режим, благодарение на който си изградих навик за редовно ходене до тоалетна.

В този ред на мисли при подобен проблем препоръчвам лекаря, който споменах. След лечението определено ще си възвърнете усещането за пълноценност и ще се почувствате като нов човек.

Болестите, от които се срамуваме
Rate this post

Google+ Comments