За много измамни схеми съм чувал и чел, но за тази – за пръв път. Сигурно за това е и сработила. Става дума за аферата около Цветан Василев и кредитите за стотици милиони, които той през банката е отпуснал на приближени фирми, както бяха съобщили от в. Капитал.

srivГоворим за схема, включваща много хора – защото са няколко кредита, всеки с по няколко десетки милиона лева, които със сигурност минават през ръцете и проверките на не един човек (макар от разследването да стана ясно, че одитът е правен от само един лицензиран одитор).  И доколкото се вижда от данните засега, може да се заключи, че става дума за целенасочено източване на влоговете на вложителите в банката, чрез раздаване на кредити, защото фирмите, към които са насочени парите, не изглежда да извършват някаква солидна дейност, тъй като нямат назначени служители, нито са подавали задължителните годишни отчети.

Покрай цялата политическа дандания у нас, този случай може и да мине не чак толкова забелязано, а си заслужава да му се обърне сериозно внимание, тъй като става дума най-малкото за нарушения за стотици милиони левове, и доколкото се вижда от благосъстоянието на въпросните фирми, те едва ли някога ще успеят да върнат дълговете си – тоест отпуснатите им няколкостотин милиона са несъбираеми.

Дали това ще хвърли в криза или дори нещо по-лошо Корпоративна търговска банка? Предстои да видим. Опасенията на вложителите на банката обаче не биха били безпочвени, защото другата шокираща новина е, че от КТБ са превишили многократно кредитната си експозиция, отпускайки в пъти повече кредити, отколкото законово е позволено. По този начин, изобщо не е сигурно, че банката има в наличност достатъчно пари, за да поеме една евентуална вълна от вложители, които искат да изтеглят парите си от нея.

Цветан Василев източвал КТБ към свързани с него дружества?
Rate this post

Google+ Comments