Чували ли сте за сайта TED.com? Ако не сте, препоръчвам ви веднага да поправите тази грешка. Това е (по мое мнение) най-полезният сайт за видео споделяне, на който можете да попаднете в днешно време.

Всъщност TED е платформа за презентиране на вдъхновяващи идеи, които заслужават да получат по-широк публичен отзвук. Лекторите, които са изнасяли презентации, са световноизвестни личности, сред които редица нобелови лауреати, публични лица, бизнесмени, учени, изследователи и др. Може би ще привлека вниманието ви, като наредя сред тях имената на Бил Гейтс, Ал Гор, Бил Клинтън, Джейн Гудол, Малкълм Гладуел, Ричард Докинс, Джейми Оливър, основателите на Google и още много други.

565px-TED_wordmark.svgПротивно на първоначалната асоциация, името TED не е собствено, а абревиатура от Technology Entertainment and Design. Всъщност организацията е основана през 1984 г. като фондация с нестопанска цел, насочена към “идеи, ценни за разпространяване”. Първоначално презентациите, които се представяли, били  съсредоточена към по-технологични теми и свързани с информатика и дизайн. Това е обяснимо, защото до 1990 г. годишните конференции на TED се провеждали в Монтерей, Калифорния, а както знаем Силиконовата долина също се намира в Калифорния. Постепенно обаче темите на презентациите се разширяват все повече, а мястото на провеждането на конференциите се мести в Лонг Бийч и Палм Спрингс в САЩ, както и на места в Европа и Азия.

От 2006 г. много от лекциите на TED са безплатни за гледане на сайта им и се радват на небивал успех. Постепенно биват превеждани на различни езици, така че да са достъпни за повече хора навсякъде по света. На този линк можете да разгледате част от онези, които са с български субтитри. По правило лекторите имат макс. 18 мин., за да представят своите идеи по най-интересния начин на публиката. Има и по-кратки презентации, но ви гарантирам, че всички са интересни.

Определено, гледайки тези клипове, ще обогатите общата си култура много повече, отколкото с редица други видеа, достъпни в youtube.

Гледайте презентации от TED, полезно е
Rate this post

Google+ Comments