Безспорно е, че физическите упражнения помагат да поддържаме тялото си здраво и във форма. Някои предпочитат йога, други вдигането на тежести, трети кардиото. Но какво всъщност представляват кардио тренировките? Те ускоряват сърдечния ви ритъм, докато се движите с бързо темпо.

heart-cardiovascularКакви са ползите от кардиото?

– Кара ви да горите калории и да отслабвате чрез ускоряване на сърдечния ритъм.

– Намалява кръвното налягане и нивата на холестерол.

– Сърцето ви става по-издържливо и се намалява риска от инфаркт.

– Увеличава капацитета на дробовете ви.

– Намаля стреса след дълъг работен ден.

– Прави ви по-гъвкав и заякнал.

– Помага ви да спите непробудно.

Ако съм успял да ви убедя в ползата от кардиото, продължаваме нататък с упражненията, които може да правите. Във фитнеса ще откриете няколко полезни за целта уреда – бягаща пътека, кростренажор и велоергометър. Ако обаче не обичате да сте заобиколени от хора, докато тренирате, имам няколко предложения за вас, които са свързани със занимания на открито – бързо ходене, каране на колело или ролери, бягане и скачане на въже.

След като сте решили по какъв начин да извлечете полза от кардиото, трябва да помислим и върху времето, което ще отделите на една тренировка. В началото не бива да си давате много зор особено ако досега не сте тренирали нищо. 10-20 мин. са достатъчни в началото. После може да ги увеличите на 30-40, но повече от час ще е твърде много. Разделете тренировката на части с малки почивки помежду им. Ако пък не може да отделите толкова много време всеки път, 10 мин. на ден са повече от нищо.

Google+ Comments