Безспорно е, че физическите упражнения помагат да поддържаме тялото си здраво и във форма. Някои предпочитат йога, други вдигането на тежести, трети кардиото. Но какво всъщност представляват кардио тренировките? Те ускоряват сърдечния ви ритъм, докато се движите с бързо темпо.

heart-cardiovascularКакви са ползите от кардиото?

– Кара ви да горите калории и да отслабвате чрез ускоряване на сърдечния ритъм.

– Намалява кръвното налягане и нивата на холестерол.

– Сърцето ви става по-издържливо и се намалява риска от инфаркт.

– Увеличава капацитета на дробовете ви.

– Намаля стреса след дълъг работен ден.

– Прави ви по-гъвкав и заякнал.

– Помага ви да спите непробудно.

Ако съм успял да ви убедя в ползата от кардиото, продължаваме нататък с упражненията, които може да правите. Във фитнеса ще откриете няколко полезни за целта уреда – бягаща пътека, кростренажор и велоергометър. Ако обаче не обичате да сте заобиколени от хора, докато тренирате, имам няколко предложения за вас, които са свързани със занимания на открито – бързо ходене, каране на колело или ролери, бягане и скачане на въже.

След като сте решили по какъв начин да извлечете полза от кардиото, трябва да помислим и върху времето, което ще отделите на една тренировка. В началото не бива да си давате много зор особено ако досега не сте тренирали нищо. 10-20 мин. са достатъчни в началото. После може да ги увеличите на 30-40, но повече от час ще е твърде много. Разделете тренировката на части с малки почивки помежду им. Ако пък не може да отделите толкова много време всеки път, 10 мин. на ден са повече от нищо.

Защо кардио тренировките са важни?
Rate this post

Google+ Comments